A fotós emléktáblája

83 éves lenne Szalay Zoltán – A fotós. Akinek a Belgrád rakparti otthonának házfalára helyeztek ki emléktáblát, ott, ahol több mint negyven évig élt.

Bocsánat minden kollégától, aki fontos és jó képeket készít, de nekem már csak Szalay Zoli marad “A” fotós. A Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics Mihály-díjas fotográfus, a Magyar Sajtófotó Kiállítások kitalálója és elindítója és 30 éven át rendezője is, a magyar sajtófotográfia kiemelkedő személyisége volt.

Igen erős szálak fűztek hozzá, esküvői tanúja volt férjemnek, Márványi Péternek 23 évvel ezelőtt. És a szertartás utáni bulit is ő szervezte nekünk, mert nekünk erre se pénzünk, se megfelelő lakásunk nem volt. A lelkét tette ki azokért, akiket szeretett, és az ember gyakran érzi azt, ha valaki itthagy minket, hogy nem viszonozta kellőképpen. Így vagyok ezzel én is. De tudom, hogy legbelül mindig is érezte, mennyire szerettem, szerettük. Én is tettem egy szál virágot az emléktáblájára. Ha arra jársz, a Belgrád rakpart 2 szám alatt, tegyél te is.

Bánhidi Emese

A fotókat Szigetváry Zsolt készítette.

Hozzászólások