Az „öröklét zsengéin” – Így ünnepel az Anima Musicae


333 éve született Johann Sebastian Bach, a barokk zene nagymestere. Ebből az alkalomból az ő tiszteletére tart három részes koncertsorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar 2018 őszén a Régi Zeneakadémia Kamaratermében. Az első alkalomra szeptember 28-án kerül sor. A koncertsorozat első állomásán a mester olyan örökbecsű remekei hangzanak el, mint az 1. (F-dúr) brandenburgi verseny, BWV 1046, az f-moll zongoraverseny, BWV 1056 és az 1. (C-dúr) zenekari szvit, BWV 1066. Az est folyamán a Junior Prima-díjas Anima Musicae Kamarazenekar mellett Kiss Péter zongoraművész működik közre.

„Megérkeztünk az öröklét zsengéire” – írja Pilinszky Bach zenéjének hatása alatt. S valóban, mintha a barokk mester életművének minden remeke az örökkévalóság zenén átszűrődő lényét sűrítené magába. Mintha a három évszázaddal ezelőtt élt muzsikus hipermodernségével megtagadná az idő törvényét, és elemi aktualitással szólna a XXI. század emberéhez. Hiszen, újra Pilinszkyt idézve: „rá van a legnagyobb szükségünk”.

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2018. évi őszi sorozata a Szentháromság ihlette művészt eleveníti meg három koncertjével, három kiváló hazai zongoraművész – Kiss Péter mellett a későbbi alkalmakkor Palojtay János, illetve Nagy Ervin –, valamint Dinyés Soma (csembaló) közreműködésével. Az Anima Musicae Kamarazenekar ‘Bach 333’ sorozatának további alkalmaira 2018. október 26-án és 2018. november 23-án kerül sor.

Az Anima Musicae Kamarazenekarról:

Napjaink egyik legizgalmasabb hazai hangszeres formációja, az Anima Musicae Kamarazenekar 2010 februárjában alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból és korábban végzett növendékeiből. Az eddigiekben olyan nívós koncerttermekben léptek fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Magyar Rádió Márványterme, a bécsi Musikverein, a pécsi Kodály Központ vagy a szardíniai Teatro Verdi. Meghívásaik során koncerteztek Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Németországban. Eltökélt szándékuk, hogy koncertjeiken a klasszikus zene üzenete minél több fiatalt érintsen meg, hogy ezzel is segítse egy új, a klasszikus értékeket befogadni képes generáció kialakítását.

Hozzászólások