„Boldogan mondtam igent!”


Tavaly szinte le sem lépett a színpadról, és ebben az évadban is lubickol a szerepekben Kisfaludy Zsófia, akit hamarosan a Cabaret musical pikáns Sallyjeként láthat a nagyközönség. A fiatal színésznő ráadásul egy nagy kihívás előtt is áll, amiről szintén mesélt lapunknak.

Hogy zajlottak a Cabaret musical próbái, hogy kezdtél neki a felkészülésnek?

– Idén kezdődött ez a csoda, amikor az év elején Darvasi Ilona, a Turay Ida Színház igazgatónője felkért erre a szerepre. Természetesen boldogan mondtam igent! Ahogy véget ért az évad, nyáron már el is kezdtem foglalkozni a musicallel: megnéztem a fellelhető színházi felvételeket, és természetesen az Oscar-díjas filmet is. Liza Minnelli kultikus Sally Bowles-a mély nyomokat hagyott bennem; régóta dédelgetett álmom volt, hogy egyszer majd én is eljátszhatom ezt a szerepet.

Fizikailag mennyire kellett odafigyelni magadra?

– Nyáron jártam balett-kurzusra és elkezdtem többet futni, hogy jó kondícióban legyek október 6-ára, a premierre. Pikáns szerep lévén pikáns ruhákban is kell megjelennem a színpadon, így nem mindegy, hogy hogy nézek ki és persze nem utolsó sorban jól kell bírnom a táncokat szuflával. A darab Isherwood regényéből íródott, így természetesen azt is elolvastam, majd miután megszereztem a szövegkönyvet és a kottákat, elkezdtem tanulni, aztán ének tanárhoz jártam, hogy még tökéletesebbre csiszoljuk a dalokat is. Így érkeztem meg augusztus végén a színházba, a próbaidőszak kezdetére.

Ahogy említetted, október 6-án mutatja be a Turay Ida Színház az előadást. Mennyire vagy lámpalázas? Izgulsz még az előadások előtt?

– Azt hiszem, én mindig izgulós típus maradok. A hatodik évadomat zártam júniusban, különböző színházakban játszom, most már szabadúszóként – így például felléptem a Budapesti Operettszínházban, a Madách Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban és a Turay Ida Színházban –, mégis azt tapasztalom, hogy a lámpaláz nem múlik. Persze, egy idő után valamelyest hozzászokik az ember az állandó fellépésekhez, de egy egészséges drukk mindig van bennem. Szerintem, ha ez nem lenne, nem is tudnék maximumot nyújtani, mert akkor azt érezném, nincs tétje annak, hogy felmegyek a színpadra. A drukk engem doppingol, és ez jó.

 
Kisfaludy Zsófia, Forrás: Paprika Studios Kft.

Az elmúlt évben szinte le sem jöttél a színpadról, három főszerepet is játszottál. Mi alapján döntesz az egyes szerepek között?

– Nagy boldogságomra az elmúlt két évadban már meghívás alapján kaptam meg a szerepeimet, és többnyire főszerepeket. Ilyen volt a My Fair Lady Sopronban, az István, a király Rékája Győrben, vagy a Bob Herceg, amiben tavasszal játszom majd, de a Zsuzsi kisasszony és most a Cabaret musical főszerepét a Turay Ida Színházban is felkérés által kaptam meg. Korábban meghallgatásokra jártam, és ha jól teljesítettem, megkaptam a szerepet. Így osztották rám például a Doktor Zsivágó főszerepét, Lara Antipovát a Győri Nemzeti Színházban, ami egy mérföldkő volt az életemben.

A Cabaret-ban ismét egy színpadon állsz majd az édesanyáddal, Hűvösvölgyi Ildikóval Milyen érzés?

– Ajándék az élettől, hogy együtt játszhatunk, ugyanis ez nagyon ritkán adatik meg. Mindketten hálásak vagyunk ezért. A színpadon azonban nem anya és lányaként funkcionálunk, ott el tudunk vonatkoztatni a köztünk lévő kapcsolattól. A Cabaret musicalben ő fogja játszani Schneider kisasszonyt, több jelenetünk is van együtt. Izgalmas a közös munka, és így legalább minden nap találkozunk is a felkészülés során, hiszen én már három éve nem lakom otthon. Jó megvitatni egy-egy jelenetet, egy kis szakmai beszélgetést folytatni a próbákról.

Az előadás rendezője Koltay Gábor. Vele dolgoztál már együtt?

– Nemhogy dolgoztunk együtt korábban, de Koltay Gábor rendezett engem életemben először! A lánya, Anna és én ugyanis osztálytársak voltunk a gimnáziumban, ahol az iskolai műsorokat mindig Gábor rendezte. Több alkalommal is csináltunk egy komplett, 20 perces kis zenés darabot, aminek én voltam a főszereplője. Mindez 15-16 éves koromban történt, de milyen érdekes az élet, hogy két évvel ezelőtt, amikor a Tóth Ilona rockopera címszerepét játszhattam, szintén ő volt a rendezőm. A Cabaret lesz a negyedik közös munkánk, ami immár igazi színházi keretek között zajlik.

Gazdasági tanulmányokat folytattál, aztán mégis a színház felé fordultál, és immár évek óta színpadon állsz. Mi vezetett el idáig?

– Az érettségi után felvettek kereskedelem-marketing szakra, így diplomás közgazdász vagyok hivatalosan. Néhány hónapot dolgoztam is a szakmában, aztán egyszer csak úgy éreztem, hogy meg kell próbálnom a színészetet. Bevallom, mindig is az volt a vágyam, hogy zenés színész legyek, hogy a tánc, az ének és a próza együtt legyen jelen az előadásomban. A Színművészetin pont lecsúsztam erről a képzésről, így türelmesen vártam. Aztán az utcán egyszer csak „szembejött velem” egy plakát, a Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola felhívása, miszerint zenés színész szakot indítanak. Ez egy hároméves, OKJ-s képzés volt, aminek az eleje még összecsúszott az egyetem végével, így míg hétköznap színészetet tanultam, hétvégén a szakdolgozatomat írtam. Remélem, hogy egyszer még tudom hasznosítani a diplomámat, talán a színházi marketing területén össze tudom majd kapcsolni a két oldalt.

Most is tanulsz. Ez az év is legalább annyira mozgalmas lesz számodra, mint az előző?

– Ez az év is nagyon izgalmas lesz! A Cabaret musical egy nagyon szép feladat, és remélem, hogy olyan különleges előadást hozunk létre, amiben én is tudok majd valami újat mutatni, mind magamról, mind Sally Bowles-ról. Ahogy említettem, Győrben a Bob herceg Annie-ját fogom játszani a tavaszi félévben. Az év legnagyobb kihívása pedig az, hogy színpadra kell állítanom egy monodrámát. A Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor-színjátékos szakára járok, ahol ez lesz a diplomamunkám. Nagy fába vágtam a fejszémet, ugyanis az egyik kedvenc regényemet fogom átdolgozni monodrámává, amit saját magamnak kell majd megrendeznem. Érdekes, hogy a két évvel ezelőtti, „L” betűs évadom után – Liza Doolittle (My Fair Lady), Lara Antipova (Doktor Zsivágó), Lina Lamont (Ének az esőben) –, idén a Sallyk lesznek a középpontban, ugyanis Sally Bowles után, Az ötödik Sally című Daniel Keyes regényből készül majd a monodrámám.

Borsos Zsuzsanna

Kisfaludy Zsófia fotó forrás: Budapesti Operettszínház

Hozzászólások