Brüsszelből kap miniszterelnököt Románia

Románia történelmet ír: egy nő lesz a miniszterelnök. Bizony, Románia egyre inkább közeledik afelé, hogy európai, civilizált ország legyen. A hétfőn lemondott Mihai Tudose helyére szánja a román Szociáldemokrata Párt, a kormányfői székbe Viorica Dancilat, aki egyenesen Brüsszelből érkezik a Victoria Palotába, merthogy 2009 óta Európai Parlamenti képviselő.

Feminista lelkem és szívem repesne az örömtől, ha tudnám, hogy felkészültsége miatt szánja Liviu Dragnea pártelnök az ország második leghatalmasabb embere posztjára. De sajnos nem. A szociáldemokrata pártelnök úgy fogalmazott, hogy civilizált, konfliktuskerülő és rendkívül kommunikatív. Ezek a kvalitásai a leendő és egyben első női román miniszterelnöknek. Amikor az újságírók rákérdeztek nála, hogy mi predesztinálja erre a posztra, azt válaszolta, hogy a bizalmat megkapta a pártelnöktől, majd ő elmondja, miért esett rá a választás.

Azt tudjuk, hogy rendkívül lojális és megbízható, hiszen Teleormanban tanácsadója volt a pártelnöknek, amikor az még csak egy mezei megyei tanácselnök volt. Viorica Dancila gazdag is. Vagyonnyilatkozata szerint több tízezer eurója van különböző bankszámlákon, három megyében vannak palotái és szőlőbirtokai, luxusautója, és még arra is volt pénze az elmúlt években, hogy nem kevés pénzzel folyamatosan támogassa pártját. Ami ellene szól, hogy kabinetvezetője éppen az a hölgy, aki miatt Liviu Dragnea pártelnök a Korrupcióellenes Ügyészég látószögébe került, és azóta is folyik a vizsgálat ellene.

A 2016-os választásokon győztes Szociáldemokrata Pártnak Viorica Dancila a harmadik miniszterelnöke lesz. Kettőt már megbuktatott a saját pártja, igaz, mindkettőről azt rebesgették, hogy közelebb áll az ellenzéki államelnökhöz, mint a szociáldemokratákhoz. Dragnea most gondolt egy merészet, és nem egyeztetett Iohannis államfővel, csak jelölt: a bizalmi emberét, a csicskását, aki majd véghezviszi mindazt, amit ő mond neki, és nem vitatkozik állandóan.

A 2018-as év rendkívül fontos Románia életében. Keleti szomszédunk nagy csinnadrattával készül megünnepelni a gyulafehérvári nagygyűlés centenáriumát, egész évben parádés felvonulások és rendezvények lesznek. A vezető politikusok tehát azt szeretnék, ha méltó módon ünnepelhetnének. Jövőre ráadásul Románia a soros uniós elnök, amire szintén készülni kell, hiszen akkor nemcsak Európa, de az egész világ figyelme Románia felé fordul.

Miközben azt hisszük, hogy kifelé, Európának vagy a demokratizálódásról szól egy nő kiválasztása, elfelejtjük, hogy vannak felsőbbrendű okok is: a lojalitás és a bizalom. És amíg ezen szempontok érvényesek egy fontos posztra jelölésben, addig Románia a Balkán része marad.

Bánhidi Emese

Hozzászólások