Budapestre jön az X-akták sztárja


Amikor David Duchovny nevét meghalljuk, mindenkinek a kétszeres Golden Globe-díjas amerikai színész, az X-akták, Fox Mulder ügynöke, a Kaliforgia Hank Moodyja és számos sorozat, sikerfilm főszereplője jut eszébe.

Ezúttal nem a filmvásznon, és nem a képernyők előtt élvezhetjük játékát, hanem tanúi lehetünk muzikalitásának is. Az alternatív rock együttes énekeseként szinte fénysebességgel robbant be a zenei életbe, és hamar elnyerte a kritikusok, a közönség elismerését és rajongását.

Koncertjei során hatalmas sikereket arat és örömünkre nyilvánosságra hozták a 2019-es koncertturné állomásait, melynek keretében most először Budapesten lép fel a hollywoodi sztár és bandája. A legendás sármőrrel 2019. február 11-én találkozhatunk a MoM Sportban a Danubius Music szervezésében.

David Duchovny-ról bővebben:

David Duchovny New Yorkban született és nevelkedett. A Princeton egyetemre járt, majd a Yale-en szerezte meg mesterdiplomáját angol irodalomból. Már jó úton haladt, hogy megszerezze a PhD fokozatát, amikor elkapta a színészet iránti lázas lelkesedés.

Hamarosan Duchovny az egyik legelismertebb, leghíresebb hollywoodi színésszé nőtte ki magát.  A Fox Televízió szörnyének sztárja sikert aratott az X-aktákban, Davidet a „Kiváló színésznek” járó Emmy-díjra jelölték ”Sorozatok” kategóriában, majd 1997. januárjában megnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat „Filmsorozatok” kategóriában. Összesen háromszor jelölték Golden Globe-díjra, szintén háromszor a Screen Actors Guild díjra, és egyszer a TV Kritikusok Legjobb Színésznek járó díjára „Sorozatok” kategóriában. 

Később David filmrendezői feladatot is bevállalt a már amúgy is széles tevékenységi köre mellé, amikor megírta, megrendezte és a főszerepét eljátszotta három X-akták epizódnak, melyek nagy elismerést és jó kritikákat kaptak.

Duchovny szenvedélye a renegát (hitehagyott) filmek iránt nyilvános elismerést kapott az olyan játékfilmekben való szerepléséért, mint pl. a Kalifornia, melyben Brad Pittel együtt játszotta a főszerepet, és az Elbűvölve című ellentmondásos filmben, melyet Michael Tolkin rendezett és amelyben Mimi Rogers partnereként játszotta a főszerepet.

2002-ben Duchovny játszotta el a főszerepet a Miramax Filmstúdió vígjátékában, a Full Frontal („Szemből telibe”) című filmben, Steven Soderbergh rendezésében, Julia Roberts és George Clooney partnereként. David ezután még néhányszor röviden visszatért televíziós szerepekbe. Először jó barátjának, Bonnie Huntnak a „Life with Bonnie” (Élet Bonnie-val) című show-jába, mely szerepéért jelölték Emmy-díjra 2003-ban. Majd ezután egy felejthetetlen szerepe volt a „Szex és New Yorkban”, ahol a Sarah Jessica Parker által alakított Carrie Bradshaw exszeretőjét játszotta.

2005-ben debütált első játékfilmjének, a „House of D” („Így nőttem fel”) rendezésével, melynek forgatókönyvét is ő írta, és amelyben szereplőként is megjelenik.  A másik hosszan futó sorozata, a „Californication” („Kaliforgia”) hét évig ment a tévécsatornákon.

A Farrar Straus and Giroux 2015 februárban adta ki David Duchovny „Holy Cow” (Szent Tehén) című első regényét, mely sokáig a New York Times Best Seller listáját vezette.  Ezt követte a második regénye, „Bucky F*cking Dent”, mely szintén a New York Times Best Seller listáját vezette és 2016-ban került kiadásra világszerte.

David 2015-ben fejezte be első stúdiólemezét, melynek a címe „Hell or Highwater”. Második albumát, „Every Third Thought”, 2018 februárjában adta ki. David és az együttese már turnézott Európában, az Egyesült Államokban, Új-Zélandon és Ausztráliában. David Duchovny 2019-re tervez egy újabb európai turnét, jelenleg a stúdiójában dolgozik az együttesével a harmadik lemezén.

David Duchovny január 3-án visszatér díjnyertes szerepébe az X-aktákba, ahol Fox Muldert alakítja ismét. Harmadik könyve, Miss Subways címmel 2018 májusában jelent meg világszerte. Továbbá tervezi, hogy filmre vigye és megrendezze a Bucky F*cking Dent című regényét 2018-ban.

David Los Angeles és New York között osztja meg az idejét. Ő az egyetlen színész, aki mind a vígjáték, mind a dráma kategóriában elnyerte a tévésorozatok legjobb színésznek járó Golden Globe-díját.

Hozzászólások