teréz körút

Életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat a Teréz körúti robbantó


Január 31-én kezdődik meg a Teréz körúti robbantó, P. László pere.

Ellene előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantó­szerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. – tudtuk meg a Magyar Időktől

A vádirat szerint azért támadt 2016. szeptember 24 -én, a fővárosi két rendőrre, mert egymillió eurót akart a Belügyminisztériumtól követelni, s ha nem teljesítik a követelését, folytatta volna a robbantásokat.

Mint ismeretes, P. László közel másfél éve a Teréz körúton, a Király utca közelében robbantotta fel saját készítésű, szögekkel megnövelt hatótávolságú pokolgépét, amelyet a helyszínen egy hátizsákban hagyott ott.

Amikor a két menetrendszerűen arra járőröző rendőr az otthagyott hátizsák mellé ért, a merénylő, aki egy közeli kapualjból figyelt, távirányítással felrobbantotta azt.

A támadást térfigyelő kamera rögzítette, amelyen jól látszódik, P. László odalép a földön fekvő súlyosan sérült rendőrök fölé, tétovázik, majd továbbmegy. A vádlott elmondása szerint a szolgálati fegyvereiket szerette volna elvenni, de megijedt a robbantás erejétől és ezért inkább a fegyverek nélkül továbbment.

Másnap a merénylő emailt küldött a Belügyminisztérium részére, melyben leírta a bomba pontos összetételét, majd jelezte, hogy a további követeléseivel még jelentkezni fog.

P. Lászlót 2016. október 19-én a Terrorelhárítási Központ felszámoló egysége fogta el. Az otthonában tartott házkutatás folyamán megtalálták az elkövető laptopján a második, már el nem küldött elektronikus fenyegető levelet, melyben egymillió eurót követel a Belügyminisztériumtól azért, hogy ne folytassa a robbantásokat, továbbá a merénylethez használt robbanóanyaggal azonos összetételű további robbanószereket is találtak.

A vizsgálatok alapján a vádlott cselekedetének teljes tudatában volt, ezt két egymástól független elmeorvosi vizsgálat is bebizonyította.

P. László beismerő vallomást tett, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt

Hozzászólások