Előkerült Jumurdzsák talizmánja a Nemzetiben


Művészek, táncosok és gyerekszereplők elevenítik meg Gárdonyi Géza regényét a Nemzeti Színházban. Az Egri csillagokat Vidnyánszky Attila rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával mutatták be március 9-én; a történetben ezúttal is központi szerepet tölt be Jumurdzsák gyűrűje, amely után Schnell Ádám kutat a színpadon.

„Hősökre, példaképekre ma is szüksége van a fiataloknak. A nagy tettek, nagy érzelmek ma is megmozgatják a fantáziájukat. Úgy érzem, fontos, hogy a mindennapokból kiszakadva, a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli, igazodási pontokat nem nyújtó világunkban tiszta történeteket is el tudjunk mesélni” – vallja Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki hosszú folyamat eredményeként állította színpadra az egyik legkedveltebb magyar regény történetét, az Egri csillagokat.

A történet egyik meghatározó szereplője, Jumurdzsák, a félszemű, török janicsár, akinek bőrébe ezúttal Schnell Ádám bújik.

„Mondhatnám, hogy Jumurdzsák szerepe olyan számomra, mint a többi, ezt is el kell játszani. Valójában azonban néha sikeresebb és izgalmasabb megfogni a negatív figurákat, mert sokrétűek, több dolgot megmutathat az ember egy bonyolultabb személyiségből. Tulajdonképpen ez is a dolgunk, hogy felmutassuk a rosszat és annak tükrében megjelenjen a jó” – kezdte Schnell Ádám, aki legendás szerepként nevezte legújabb karakterét, akit a Nemzeti színpadán formálhat meg.

„Feledhetetlen Bárdy György Jumurdzsákja, mint ahogy a többiek is ikonikus szereplői voltak az Egri csillagok című filmnek, amely döbbenetes alakítások sorozatából áll. Ma is nézhető és izgalmas történet! Nagyon szeretem játszani Jumurdzsák figuráját, igaz a dramaturgia szempontjából a második részben kicsit eltűnik a színpadról. Természetesen nem lehet minden szálat pontosan követni: a kétrészes nagyfilm sem tudott minden egyes történést megmutatni a regényből, ez egy színdarabban pedig még nehezebb vállalkozás” – magyarázta a Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, aki már gyerekként találkozott az Egri csillagokkal.

Szerelemről, hűségről, hazaszeretetről, hősiességről szól a történet, ami ma is ugyanannyira működik.

„Gyerekként forgattam először a regényt, amikor kötelező olvasmány volt, de érdekes módon a film él bennem erősebben. Amikor kiderült, hogy a Nemzeti Színházban játsszuk az Egri csillagokat, újraolvastam a történetet. Gyönyörű leírások, izgalmas fordulatok, ahogy Gárdonyi kibontja a szálakat… Most is nagyon szeretem.”

Az Egri csillagok a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában került színpadra, ahol negyven táncos eleveníti meg a korabeli táncokat. A főbb szerepekben többek között Horváth Lajos Ottót (Dobó István), Berettyán Nándort (Bornemissza Gergely), Barta Ágnest (Vicuska), valamint Bodrogi Gyulát (Szulejmán szultán) láthatja a közönség.

Borsos Zsuzsanna

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Hozzászólások