Felfüggesztette egy budapesti sütőüzem működését a Nébih


Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem, a Berliner Kft. működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság szakemberei a helyszíni ellenőrzés során összesen 14 tételt, több mint 580 kilogramm élelmiszert (alapanyagokat, félkész- és késztermékeket) vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége, valamint az üzemben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. Emellett a Nébih még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

Kiemelték, hogy a sütőüzem nem felelt meg a legalapvetőbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek, többek között az üzem technológiai helyiségei súlyosan szennyezettek volt, mennyezetét és falait penész borította, a takarítást pedig az üzemi tevékenységhez nem illő tárgyak nehezítették.

Problémát jelentett az is, hogy a pékségben nem volt megoldott a különböző higiéniai megítélésű élelmiszerek elkülönített tárolása sem, valamint a dolgozók a tészta bekeveréséhez egy erősen szennyezett építőipari fúrógépet használtak, a készáru bevonása pedig egy takaríthatatlan kartonlapon történt. A cukrászatban a kazán meghibásodása miatt a mosogatáshoz nem volt meleg folyóvíz sem, illetve mindkét üzemrész kézmosóinál hiányoztak a higiénikus kézfertőtlenítéshez szükséges eszközök.

A Nébih az ellenőrzés során feltárta, hogy az üzem nem vezetett nyomonkövetési dokumentációt az előállított termékekről.

A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő, műszaki és higiéniai körülmények miatt azonnali hatállyal felfüggesztette az egység működését. Az üzem csak a hiányosságok kijavítása után, ismételt hatósági ellenőrzést követően kezdhette meg tevékenységét.

(MTI)
Fotó: Nébih

Hozzászólások