„Felmentettek a matek érettségi alól”


Bács Péter a „Határ úti hős” néven vált ismertté, amikor egy évvel ezelőtt megvédett a buszon egy lányt. A fiatal színész viselkedése, helytállása példaértékűvé vált az emberek szemében. És most kiderült, hogy a hősünk sem tökéletes. Amit leplezetlenül vállal, ezzel is erőt adva a fiataloknak.

A több éven keresztül tartó rémálom általános iskola alsó tagozatában kezdődött. Az egyik felelés alkalmával a táblánál egy feladat megoldása közben élte át élete egyik legmegalázóbb esetét. A tanítónő, amikor Péter nem tudta megoldani a matematika feladatot üvölteni kezdett. Péter sírt, mert annyira megalázónak érezte a szituációt az osztálytársai előtt. Attól kezdve egy állandó görcs volt benne, ha matematika került szóba. A történések mély nyomot hagytak a színészben, aki akkor eldöntötte, hogy a gyengéket inkább védelmezni fogja mint letaposni.

Bár a teljesítménye nagyon gyenge volt, mindig átengedték évvégén, mert egyéb tantárgyakból jól teljesített, versenyekre járt és a közösségben vállalt szerepe is kimagasló volt.

Bács Péter

Aztán középiskolában a matektanára észrevette, hogy amikor nézte mennyi az idő, nem ránézésre vágta rá, mint ahogy az korából adódóan elvárható lehetett volna, hanem az óralapon számolgatta és azután tudta csak megmondani pontosan. Ezért elküldte diszkalkulia vizsgálatra, ami végre magyarázatot adott a színművész igen gyenge matematikai eredményeire.

– A vizsgálaton rengeteg egyszerűbbnél egyszerűbbnek tűnő, mondhatni bugyuta feladatot kellett megoldanom. Mondtam is, hogy csak a hülyék nem tudják ezt megcsinálni! De nekem se sikerült és beigazolódott, hogy diszkalkuliám van. Így felmentettek a matek érettségi alól. A mindennapi életemben ez nem jelent problémát, de szembesülni azzal, hogy valami csak egy épphogy minimum szinten megy, nagyon rossz volt – mondta Bács.

A színész más területen próbálta kompenzálni a gyengeségét. Mindenben a maximumra törekedett a sportban, aztán a színművészetben is. Szeretné a példáján keresztül megmutatni, hogy nem az a baj, ha valakinek van gyengesége, mert másban attól még átlagon felüli képességgel is bírhat, csak ezt meg kell mindenkinek találni önmagában.

Hozzászólások