Czeglédy Csaba

Fidesz: Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc strómanja


További három hónapig marad rács mögött a milliárdos nagyságrendű csalással vádolt DK-MSZP-s képviselő. A Fidesz Gyurcsány Ferenc strómanjaként tekint az előzetesben ülő Czeglédy Csabára, ezen felül tiltott pártfinanszírozásra is gyanakodnak.

A szombathelyi képviselő és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik eljárás. A bíró egy másik gyanúsított előzetesét is meghosszabbította három hónappal, egy harmadik esetében azonban elégségesnek látta a házi őrizet elrendelését. Az utóbbi döntés ellen az ügyészség fellebbezett.

Az ügyben heten előzetes letartóztatásban, kilencen házi őrizetben vannak, egy gyanúsított pedig szabadlábon védekezhet.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2016 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló, a Humán Operátor Zrt-hez köthető emberek, a közvetítő cégek, valamint a céghálózat alján levő, strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka-közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet csaknem 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A Fidesz Czeglédy Csabára Gyurcsány Ferenc, DK-elnök strómanjaként tekint. Úgy vélik az volt a feladata, hogy pénzt gyűjtsön a volt miniszterelnöknek és pártjának. Budai Gyula kormánypárti képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, szerinte Czeglédy Csaba bűnszervezete a hárommilliárdos áfa csalással az államon túl diákokat és nyugdíjasokat is megkárosított,Gyurcsány Ferenc pedig felháborítóan cinikus módon nyilatkozott a károsultakról.

A Fidesz úgy véli tiltott pártfinanszírozás állhat az ügy hátterében. A Gyurcsány család tulajdonában lévő Altus Portfólió háromszor adott kölcsönt Czeglédy Csaba bűnszervezetének, ami egyrészt felveti a tiltott pénzügyi tevékenységet, másrészt arra utal, hogy a Czeglédy-botrány mögött Gyurcsány Ferenc és a DK áll. A szétzilált, egymással folyamatosan veszekedő baloldal pedig egy emberként állt ki Czeglédy ártatlansága mellett – ismerhettük meg a Fidesz véleményét az ügyben.

A kormánypárt válaszokat akar. Mivel hetek óta nem tudni, hogy miért pénzelte Gyurcsány Czeglédy Csaba bűnszervezetét, ismét arra szólítják fel a DK-t és elnökét: álljanak ki az emberek elé, és közöljék, mit tudnak az ügyről, hozzák nyilvánosságra mekkora összeg jutott Gyurcsány Ferenchez, valamint a DK pártkasszájába – szólítja fel a volt miniszterelnököt és pártját az országgyűlési képviselő.

Budai Gyula úgy foglalta össze a Fidesz álláspontját: a Czeglédy-ügy nem más, mint Gyurcsány Ferenc és a baloldal korrupciós ügye.

A Demokratikus Koalíció sem hagyta szó nélkül a vádakat.

„Budai Gyula ismert figura a pervesztesek körében. Kellett már fizetnie rágalmazásért Gyurcsány Ferencnek. Mai állítása, miszerint Czeglédy Csabának azt lett volna a feladata, hogy pénzt szerezzen a DK-nak, minden alapot nélkülöző durva hazugság. Lehet, hogy a Fideszt zavarja a Demokratikus Koalíció folyamatos erősödése, de ettől még nem kellene rágalmakat terjeszteni. A Demokratikus Koalíció nem hagyja szó nélkül Orbán pribékjének újabb ámokfutását, és jogi elégtételt veszünk rajta” – áll a DK Sajtóiroda közleményében.

Az Országgyűlés kedden határozatban kérte fel a kormányt, hogy gondoskodjon a Czeglédy-ügyben ki nem fizetett fiatalok és nyugdíjasok rendkívüli kárrendezéséről.

A Ház döntése alapján a kabinetnek a lehető leggyorsabban ki kell fizetnie azokat, akiket Czeglédy Csaba és társai tudatosan megkárosítottak.

Az Országgyűlés emellett indokoltnak látja annak vizsgálatát, hogy a Human Operator Zrt. tevékenységének volt-e köze azon balliberális pártok finanszírozásához, amelyeknek Czeglédy Csaba a mai napig képviselője a szombathelyi közgyűlésben.

(MTI, PestiSracok.hu, 888.hu)

Hozzászólások