havas

Havas: Habonyék ki akarnak csinálni!


Nem csitul a botrány Havas Henrik körül. Újabb és újabb cikkek árasztják el a médiát az újságíróval kapcsolatban, akit szexuális zaklatással vádolnak. A legfrissebb hírek szerint Kisorosziban a csütörtökre tervezett „Havas Henrik-ügy” napirenddel meghirdetett nyílt képviselő-testületi ülést nem tartják meg, közben a műsorvezetőt levették a képernyőről is. Hogy mit szól a történtekhez Havas Henrik, arról a Megyeihír lapcsoportnak adott exkluzív interjújában nyilatkozott.

– Mit szól ahhoz, hogy az ATV levette a képernyőről?

– Annyira nem lep meg. A Magyar Nemzet újságírójának frissiben elmondtam – még hétfőn – hogy a délutáni meghallgatáson az ATV két vezetője Németh Szilárd és Bednárik Imre arra hivatkoztak, hogy kollektív döntés született, és az az álláspont, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor szerte a világon, és Magyarországon is kiemelten foglalkoznak a zaklatási ügyekkel, kénytelenek vizsgálatot indítani. Megkérdeztem, hogy tekintettel, hogy élő szerződésem van a csatornával, jogilag mivel támasztják alá a döntésüket. Az volt a válasz, hogy azt nem tudják, de másnap, azaz kedden elküldik a jogászok által megfogalmazott állásfoglalást. Hát, ezt nem kaptam meg. Egyébként pedig elég nyilvánvaló, hogy mi történt. Idézném az Index újságíróját: „Az egész ügy mocskos, és nemcsak attól, hogy ki vádol kit, vagy hogy mi történt valójában, hanem attól, ahogy a kormánymédia ezt kezeli. Havas ugyanis könyvet írt Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről, és a könyv pont most jelenik meg.”. Nézze, a magyar közvélemény pontosan tudja, hogyan vásárolta fel a magyar médiát a Fidesz holdudvara. Övéké a TV2, a Bors, majdnem az összes megyei lap, felvásárolták az Origot létrehoztak egy csomó egyéb felületet, a PestiSrácok-tól a 888-ig. Na, ezek után csodálkozik valaki, ha beindult ez a gépezet?

– Korábban egy videóban azt nyilatkozta, hogy nem kap levegőt. Akkor még a Baukó Éva sztori volt. Most mit érez, hogy sorra hozzák össze különböző nőkkel?

– Menjünk sorba. Szerintem elég szar munkát végeztek Habonyék. Baukó Évával és Molnár Anikóval kezdeni, az elég necces! Ha most elmesélném, hogy erről a két hölgyről mit kellett végighallgatnom múlt hétfő óta… hát, azt nem nagyon bírná el az internet. Aztán jött Görög Zita, meg egy három évvel ezelőtti műsornak a részlete. Tegnap, azaz kedd délután, már majdnem hazaértem, amikor Kisoroszi főterén néhány helyi lakos megállított. Mesélték, hogy a TV2 akart velük forgatni, a riporter a telefonján mutatta a „Hal a tortán” egy részletét, ahol Görög Zita panaszkodik, hogy én… már nem emlékszem, hogy mit mondott, csak arra, hogy tolakodónak tartotta a viselkedésemet.  A kisoroszi hölgyek elhajtották a stábot, de nem ez a fontos. A lényeg az, hogy abban a „főzőműsorban” öt napon át együtt forgattunk, Görög Zita mellett a másik női szereplő Sütő Enikő volt. Ha valaki veszi a fáradságot, hogy megnézze a műsort a Youtube-n, láthatják, hogy a két női szereplő – és ezt nem rosszindulatúan mondom – szerepet játszott. Enikő közvetlen és kedves volt, Görög Zita előadta az előkelő úrinőt, aki néha hisztizik. Engem lecseszett, az akkori élettársát úgy megsértette, hogy az otthagyta a forgatást. Na, de hát nincs ezzel semmi baj, ezek a műsorok így készülnek.

– Legújabban egy egykori üzlettársával is hírbe hozták.

– Igen. Tegnap este olvastam, hogy egy egykori üzlettárssal is kikezdtem. A helyzet az, hogy nekem két nőnemű üzlettársam volt, az egyik kedves kolléganőm Tarnói Gabi, aki sajnos 2006-ban meghalt, a másik a feleségem, akit meg se mertem kérdezni eddig, hogy amikor jött ki a fürdőszobából, tényleg ágyba akartam-e vinni. Aztán ma reggelre az üzlettársból üzletasszony lett. Őszintén szólva, nem sok üzletasszonnyal volt dolgom, de ha az a Hölgy szerepelt a TV2-ben, akire én gondolok, akkor azt tudom mondani, hogy egy csalódott nőről van szó, jelentsen ez bármit is.

– Nem fél a nőktől?

– Most délelőtt, amikor bejöttem az irodába, a titkárnőm vigyorogva kérdezte, hogy – Henrik! Az isten áldja meg! Maga csak próbálkozott, próbálkozott, de semmi se jött össze? – Na, most – nagyon szerényen – azt tudom mondani, hogy miközben minden interjú előtt elmondtam, hogy a nőkről nem vagyok hajlandó beszélni, tekintettel a mamámra, a feleségemre, meg a lányomra. Szóval, van az úgy, hogy az ember kénytelen nemet mondani a nőknek! Aztán ezek a nők, akik hoppon maradtak, piszkosul tudnak gyűlölködni. Egyetlen megjegyzésem azért volna! Pár hete a Star Magazinnak adtam interjút, és abban meséltem el, hogy mit mondtam Hajdú Péternek, amikor a témáról beszélgettünk. Szóval, azt mondtam, hogy egy normális férfi nem azokra a nőkre büszke, akiket meghódított, hanem arra, hogy mennyi nőről volt képes lemondani! Egyetlen nőt se akarok megbántani, de ha a sértett nőket sorba állítanánk, a sor innen a Pozsonyi úttól elérne a Kálvin térig.

– Milyen telefonokat kap?

– Ismerősök és ismeretlenek hívnak, kivétel nélkül szolidárisak. Szerintem a Habony-művek nagyon túltolta ezt a témát, abszolút kontraproduktív az egész. Pénteken író-olvasó találkozón voltam egy wellness szállóban, 80-100 ember volt jelen. Az egy dolog, hogy megtapsoltak, de azért elgondolkodtató, hogy egy idős hölgy is tapsot kapott, amikor elmondta, hogy ő sose volt Jobbik szavazó, de most pénzt küld a Vonáéknak, mert hát a hülye is látja, hogy itt nem rólam van szó, hanem a Vonáról írt könyvemről. Vannak aztán „bennfentes” telefonálók, szakmabeliek, akik biztos forrásból tudják, hogy a TV2 hány milliót fizetett Baukó Évának, vagy Molnár Anikónak. Aztán vannak, akik figyelmeztetnek, hogy nagyjából mire számítsak a következő napokban. Valaki azt mondta, hogy előássák a Forró Tamás ügyet. Egykori kollégámról – mint köztudott – kiderült, hogy III/III-as ügynök volt, és a PestiSrácok című ocsmányság egy jó hosszú cikkben azt sugalmazta, hogy én nem véletlenül dolgoztam együtt Forróval. Na, most, tavaly szeptemberben jogerős ítélet született, amely helyreigazításra kötelezte a PestiSrácok-at. A titkárnőm elküldi magának az ítéletet az indoklással együtt, ebből most csak egy részlet:

Helyreigazítás

Az oldalunkon (tehát PestiSrácok) 2016. február 16-án megjelent „Havas és Forró: a rendszerváltók hamis legendája” című cikkünkben azt a valós tényt, hogy a felperes társával 1989-ben együtt hozták létre azt a Naptévét, ahol éles hangú, kritikus stílusú és kiemelt témákkal foglalkozó riportokat készítettek, olyan hamis színben tüntettük fel, mintha Havas Henrik III/III-as ügynökként, megrendelésre végezte volna a rendszerváltás időszakában munkáját, és járatott le nagy ellenzéki alakokat.”

Mivel elég hosszú a melléklet, ezért idéznék a PestiSrácok cikkéből: „Továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Forró a rendszerváltás környékén még az állambiztonságnak dolgozott volna, Havas pedig tiszta, mint a fehér hó.”

Mielőtt megkérdezné, hogy megtörtént-e a helyreigazítás, közlöm, hogy nem néztem utána, de ha Stefka István lapigazgatóra, vagy Huth Gergely főszerkesztőre gondolok, nem vagyok benne biztos.

– Friss hír: Kisorosziban holnap elmarad az önkormányzati testületi ülés, nem vizsgálják az ön ellen felhozott zaklatási vádakat.

– Hát, ugyanaz a helyzet a polgármesterrel, mint az ATV-vel. Az ATV felmentett a munkavégzés alól jogi indok nélkül, az önkormányzat úgynevezett „meghallgatásra” rendelt be, jogalap nélkül. Szerintem Molnár Csaba polgármester nagy nyomásnak lehetett kitéve, hogy látványos szeánszot rendezzen a Habony-művek közreműködésével, de időben rájött arra, hogy ennek nem lett volna jó vége. Tavasszal, az időközi választáson több voksot kaptam, mint ő, és ahogy a boltban egy helyi lakos fogalmazott, lettek volna, akik még emlékeznek arra, mikor, miben segítettem a falunak. Na, mindegy. Egy cirkusszal kevesebb.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy nem fog perelni. Változott az álláspontja?

– Jó és időszerű a kérdés, mert most éppen visszahívást várok egy ügyvédtől. Annak idején a Magyar Nemzet indított ellenem hajszát azzal, hogy jogtalanul veszünk fel a szegedi egyetemen pénzt a diákoktól. Megjegyzem, akkor még a Magyar Nemzetnél Liszkay Gábor volt a főnök, aki most a Magyar Időknél állomásozik. Ha jól emlékszem, négy, vagy öt év után született jogerős ítélet. A Magyar Nemzettől, meg a Blikktől 2-2 millió forintot kaptam kárpótlásként. Ja! Meg a két lapban apró pici betűkkel jelent meg, hogy ez se igaz, meg az se igaz. Ez azért tanulságos, mert annak idején címoldalon, rohadt nagy betűkkel írták, hogy: „Tanár úr, hova lett a diákok pénze?”. A vicc az, hogy amikor az egész elkezdődött, én mondtam Liszkaynak, hogy egyrészt nem állok a Fidesz oldalára, másrészt perelni fogok. Liszkay mosolygott, hogy nekik van erre külön félretéve pénz. Most is fizetni fognak, de az egy kicsit odébb lesz! Nekem rutinom van a kirúgásban. Először 1994-ben a Rádióból rúgtak ki, aztán az RTL-től legalább kétszer, a TV2-től is, legutóbb a HOT! Magazintól azután, hogy Mészáros megvette… higgye el, én elvagyok, de a család az nem annyira élvezi, mint én.

– Akkor most tényleg könyvet ír az egészről?

– Múlt héten még volt egy ilyen szándékom, de már elbizonytalanodtam. Egyrészt nem tudom, hogy mikor lesz ennek a hajcihőnek vége, másrészt – és ezt nagyon őszintén mondom – nekem szakmailag fájdalmas végig követni, hogy mit művelnek Habonyék, és Marsi Anikó szenvedésére se vagyok igazán kíváncsi. Tényleg eljutottam oda, hogy pont úgy érzem magam, mint öt éve, amikor rákkal operáltak. Az orvosok értetlenkedtek, hogy miért nem fogadok el egy négy és félórás műtét után fájdalomcsillapítót. Mondtam, hogy én újságíró vagyok, én nem személyesen, hanem megfigyelői státuszban fekszem az intenzíven, ne fosszanak már meg az élménytől, hogy egyszer majd jól meg tudjam írni. Szóval, most is kívülállóként kellene viselkednem, de ez nem nagyon megy. Tudja mennyire megalázó, hogy Stefka István a Rádióban kollégám volt? Az ügyet kirobbantó Index főszerkesztője, a legkedvesebb tanítványom volt Szegeden, Tóth-Szenesi Attila. A PestiSrácok főszerkesztője Huth Gergely a legnagyobb sajnálatomra ugyancsak hozzám járt. Ha már nála tartunk, azt tette be nekem a kaput, amikor állítólag az ECHO TV-ben azt bírta mondani, hogy az egyetemen a miniszoknyás lányok mindig jobb jegyet kaptak, mint a fiúk. Na, ehhez azért pofa kell! 18 éven keresztül azt kellett hallgatnom, hogy nem értékelem a szorgalmas lányokat, inkább a link, de kreatívan gondolkodó fiúkat támogatom. Hát, sajnos ez igaz! Valahogy nem értékeltem a magoló lányokat. Huth Gergely valami jobbat is kitalálhatott volna.

Havas Henrik az interjút követően az alábbi kiegészítő üzenetet küldte szerkesztőségünknek.

„Tisztelt MegyeiHír szerkesztősége,

pár perce találta meg a titkárnőm az ATV Zrt. operatív vezérigazgatójának, Kovács Tamásnak az üzenetét. Ez arról szól, hogy a Polgári Törvénykönyv megbízási szerződésre vonatkozó rendelkezései alapján, a cég nem tart igényt az érvényes szerződés teljesítésére. Ja! És belső vizsgálatot indítanak az ügyben, amelynek során engem is meghallgatnak. Na, mármost a Ptk. szerint valóban felmondhatja bármelyik fél a szerződést, csakhogy a megbízó köteles megtéríteni a felmondással okozott kárt, ha a felmondásra nem a megbízott szerződésszegése miatt került sor. Egyértelmű, hogy az ATV köteles – amennyiben nem tudja bizonyítani, hogy én szegtem szerződést – kifizetni a következő időszakra nekem járó pénzt. Erről természetesen értesítem a Vezérigazgató urat.”

Szerkesztőségünk rögzíti, hogy nem kíván sem Havas Henrikkel, sem pedig a korábban zaklatási ügybe keveredett művészekkel kapcsolatos hírekben állást foglalni. A fenti interjút változtatás nélkül, az elhangzottak szerint közöljük, melyben foglalt politikai megnyilvánulásokkal szerkesztőségünk nem feltétlen azonosul.

Szekeres Szabolcs,
MegyeiHír lapcsoport főszerkesztője

Hozzászólások