euróóó

Itt a pályázat, hol a pályázat – specifikus magyar szerencsejáték, EU-s pénzekkel


Ez a pályázat olyan, mint a Jeti. Sokan mondják, hogy létezik, de még senki sem látta…

Akár így is jellemezhetnénk a Magyar Állam által – Uniós pénzből – kiírt VP6-6.2.1-12 nevű vidékfejlesztési pályázatot. Azt megszokhattuk, hogy akadozik a pályázatok kifizetése – vagy éppen a feledés homályába merül – de amellett már nem lehet szó nélkül elmenni, hogy több mint 10.000 pályázót tartanak teljes bizonytalanságban.

Mi is ez a pályázat?

Az MVH (pontosabban februártól a Magyar Államkincstár) által kiírt pályázatban Nem mezőgazdasági tevékenység elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikro vállalkozás indítása a feladat, minderre a pályázóknak 40.000 eurója (12.532.000 Ft) van, vissza nem térítendő támogatás formájában. Az elbírálást nehezíti az is, hogy hasonló pályázatot korábban még nem írtak ki – konkrétan nincs semmi megkötés, szabad felhasználású az összeg, nincs elszámolási kötelezettség az állam felé, egyedül a NAV ellenőrizheti, hogy nem történt e pénzmosás a pályázóknál – valamint az is, hogy elég szubjektív szempontok szerint történik a pontozás. Nem csoda tehát, hogy sok pályázatíró nem érte be a sikerdíjazásos megoldással, hanem előre elkért egy bizonyos összeget, majd a fennmaradó részt a sikeres elbírálás után számlázza ki az ügyfeleknek.

2016 decemberében költségvetési csalás miatt tett feljelentést a Miniszterelnökség, mert a támogatások jogosulatlan megszerzésére irányuló kísérletet tártak fel. A tárca „pályázatíró maffiára” gyanakszik, ugyanis egyes személyekhez túlságosan sok, megegyező szövegezésű pályázat köthető. Felmerül a kérdés, hogy mit értenek „megegyező szövegezés” alatt, hiszen részleteket nem hozták nyilvánosságra. Egy pályázatíró, adott sablon alapján megírt, összegekben, tárgyakban, témakörben eltérő pályázatait miként lehet „megegyező szövegezésűnek” tekinteni, az eddigiekből nem derül ki.

Minden esetre annyi biztos, hogy a nyomozást lezárták és elvileg augusztusban elkezdődhetett a pályázatok kiértékelése, október végére ígérték a hiánypótlásokat bekérését. Az azóta eltelt közel két hónapban továbbra sem történt semmi.

Lapunk telefonon érdeklődött a Széchenyi 2020 ügyfélszolgálatán, ahol „most már nem adnak tájékoztatást” az érdeklődő pályázóknak, annyival zárják a beszélgetést, hogy „ők sem tudnak semmit”. Joggal merül fel a kérdés, akkor ki a titkok tudója, ugyanis az ő dolguk lenne informálni, a hozzájuk fordulókat, legyen az pályázó, vagy a pályázat iránt érdeklődő ügyfél.

Megyeihír

Hozzászólások