galileo

Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül


Újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről.

A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára. A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió felhasználó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához (30 műhold). Az akkor elérhető 20cm-es rekordpontossággal a Galileo lesz a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.

A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió felhasználó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához. Az akkor elérhető 20cm-es rekordpontossággal a Galileo lesz világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere.

Lehet, hogy a világűr távol van, de az ahhoz kapcsolódó technológiák, adatok és szolgáltatások elengedhetetlen részeivé váltak mindennapi életünknek, a kutatás-mentés, a hálózatba kapcsolt autók, az okosórák, a mezőgazdaság vagy a légi navigáció területén egyaránt. Az európai űripar erős és versenyképes: munkahelyeket és a vállalkozások számára üzleti lehetőségeket teremt. A 2021–2027 közötti időszakra szóló következő hosszú távú uniós költségvetés keretében a Bizottság javasolta az összes meglévő és új űrtevékenység összevonását egyetlen, 16 milliárd eurós „EU űrprogramba”.

Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Újabb mérföldkő a Galileo 2020-as teljes működési kapacitása felé! A világűr válik az új gazdasági határrá, mivel szervesen kapcsolódik egyre több iparághoz, és előmozdítja azok modernizációját. Valójában az Unió GDP-jének 10%-a függ az űrkutatással kapcsolatos szolgáltatásoktól. Ezért Európának globális vezető szerepre és stratégiai önállóságra van szüksége.

Az Európai Bizottság Kourouba (Francia Guyana) küldött delegációjának vezetője, Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos így nyilatkozott:„Nagyon büszkék lehetünk a sikeres űrtevékenységeinkre.Európa valódi űrhatalommá vált.Megbízatásom kezdetétől egyértelmű célokat határoztam meg: az infrastruktúra időben és a költségvetési kereteken belül történő kifejlesztését, az első szolgáltatások beindítását és a gyors piaci elterjedés biztosítását. Ma elmondhatjuk, hogy sikerrel jártunk. De a munka és a beruházások folytatódnak az EU új űrprogramja keretében is.”

Galileo jelenleg háromféle műholdas navigációs szolgáltatást nyújt:

A nyilvános Galileo-szolgáltatás: egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás. Az időmeghatározási szolgáltatás más helymeghatározási szolgáltatásokhoz képest egyre robusztusabb, pontosabb és gyorsabb (nanoszekundumos nagyságrendben). Ez teszi lehetővé az e-segélyhívó rendszer működését, amely az Unióban 2018. március 31. óta minden új személygépkocsiban kötelező, és amely közli a mentőszolgálatokkal a jármű helyzetét.

A Galileo keresési és mentési (SAR) szolgáltatás:meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét. A Galileo kezdeti szolgáltatásainak 2016 decemberi elindulása óta egy nyílt tengeren vagy a hegyek között elveszett személy észlelésének ideje akár 4 óráról mintegy 10 percre csökkent a vészhelyzeti jeladó működésbe lépésétől számítva. A helymeghatározás pontossága a Galileo nélküli 10km-ről kevesebb mint 2 km-re csökkent a Galileóval. Ezenfelül a jövő évtől kezdve a szolgáltatás vissza is jelez a veszélyben lévő személynek, tájékoztatva őt arról, hogy a vészjelzést vették és bemérték.

Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatás (PRS): biztonsági szempontból érzékeny alkalmazások, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatás. A PRS célja a szolgáltatások folytonosságának biztosítása még a legkedvezőtlenebb környezetben is. A nemzeti vészhelyzetek vagy válsághelyzetek – például terrortámadások – esetén különösen stabil és teljes mértékben titkosított szolgáltatást kínál a kormányzati felhasználók számára.

Galileo-funkcióval rendelkező eszköz birtokában bárki képes használni a helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási jeleket. A Galileo-szolgáltatások rendkívül pontos jeleken alapulnak, de a jelenlegi kezdeti szakaszban nem állnak állandóan rendelkezésre, ezért más műholdas navigációs rendszerekkel – például a GPS-szel – kombinálva használják őket. A konstelláció minden kiegészítése fokozatosan javítja a Galileo elérhetőségét és teljesítményét világszerte. Amint a konstelláció 2020-ben eléri a 30 műholdat, Galileo teljes mértékben működőképessé és függetlenné válik, vagyis kizárólag Galileo műholdak használatával bárhol és bármikor lehetséges lesz az autonóm helymeghatározás.

(Forrás: Európai Bizottság)

Hozzászólások