Migránsozás, sorosozás – nincs változás a Parlamentben

Mondhatnánk, semmi változás a magyar Országgyűlésben. De ez persze nem igaz. Csak Orbán Viktornak akadt be a tű.

Szokások szerint minden parlamenti ülésszak kezdetén jelentést tesz a miniszterelnök, mi történt a két ülésszak között, mire lehet számítani a közeljövőben – kezdi felszólalását Orbán.

Abszurd hazugsággyűjtemény a jelentés – mondja, és szerinte jogi lépéseket tesznek a jelentés elfogadása miatt. Megismétli, Magyarországot azért támadják, mert nem akar bevándorlóország lenni. Két csatát már megvívott Magyarország: mikor jöttek a migránsok 2015-ben, és Brüsszel azt mondta, nem lehet megállítani a migrációt. A kormány kerítést építtetett, és megmutatta, meg lehet állítani a migrációt. A másik csata a kötelező betelepítési kvóta kapcsán zajlott, amit a kormány elutasított. Egyre több tagállam osztja a magyar álláspontot. Szerinte a bevándorláspártiaknak egy megoldása maradt, el akarják venni a határvédelem jogát. Ezt Salzburgban vitatják meg a miniszterelnökökkel. Orbán szerint üdvözlendő, hogy a határvédelemre figyel az EU, a határvédelem megerősítése is helyes, de az nem helyes, ha tőlünk el akarják venni a határvédelem jogát, helyettünk Brüsszel akarja irányítani a határvédelmet.

„Azért akarják elvenni Magyarországtól a határvédelem jogát, hogy lehetővé tegyék a migrációt. Magyarország nem átjáróház, nem gyűjtőtábor. Ha más kultúrával, civilizációval keveredni akarunk, majd konzultálunk róla. Ez a döntés a magyarokat illeti” – mondja, de talán maga sem hiszi el…

A szokatlanul rövidre sikerült beszédét pedig azzal zárta, hogy mi „a határvédelemhez jobban értünk, mint bárki Brüsszelben, a határőrizet jogáról nem mondunk le, egy jottányit sem vehet el senki – ennek megfelelően képviseli az országot a héten a csúcson”.

dk

Fontos változás, Gyurcsány Ferenc is beszél napirend előtt a Parlamentben. Folyamatosan gyávának nevezi a kormányt. Akinek téveszméi vannak, és Napóleonnak, macskának, Magyarországnak képzeli magát, azt a köz és orvosi nyelv tudathasadásosnak hívja. Ilyen tudathasadása van a kormánynak. Kezeltetni kellene magukat – mondja a DK elnöke, aki elsőként reagál a miniszterelnök felszólalására. Mikor a kormányfő gyermetegnek minősíti az érvelést, hogy miről szól a jelentés, akkor azt mondom, a kormányfő érvelése bárgyú. Magyarország szerepel a jelentés címében, de Magyarországnak címzett kritika nem szerepel, a magyar kormánynak viszont 48 kritikát címeztek. Pikírten beszél, odaszólt Orbánnak, hogy “kormányfő úr”.

Ahhoz hogy egy kormány antiszemita legyen, nem csak az kell, hogy eltűrje a nyílt antiszemitizmust, az is, ha valaki antiszemita történelmi személyek köré épít kultuszt. Mind a 12 kérdésben elégtelent kapott a kormány, “csak gyávák elmondani”. Az én 85 éves anyám a felelős azért, ami az országban történt, vagy Ön? – teszi fel a költői kérdést. Az EU-val kötött szerződés teljes második fejezetével kapcsolatban megbukott a kormány, amely a demokráciáról, jogállamról szól. Ordas hazugság, hogy csak a menekültügyben folyna a vita – mondta Gyurcsány, és újra legyávázza a kormányt. A végén csak Orbán szemébe vágta, hogy diktátor, a kormány pedig diktatúrát csinál. “Maga gazember, ez fog bekerülni a történelemkönyvbe.”

Gyöngyösi Márton azt mondta, nem örül, hogy Gyurcsányt kell hallgatnia. Szerinte tisztázni kéne, miről szól a jelentés. Sargentini ideológiai elfogultsága átsüt a jelentés, szerinte is vállalhatatlan a rasszizmusra és antiszemitizmusra vonatkozó vád – mondja, mire nevetnek a parlamentben. Igazságtalan, hogy a migráció és a kvótakérdés is belekerült a jelentésbe. Orbán beengedett migránsokat, letelepedési kötvénnyel, státusszal. A migárciós kérdéssel  Sargentini mentőövet dobott Orbánnak, hogy a lényegi megállapításról elterelje a figyelmet.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője is azzal kezd, nem Magyarországot, hanem a kormányt ítélték el. A nyugdíjasok sanyarú helyzetével, a hajléktalanok üldözésével jön. Mindenki áruló, aki nem ért Önnel egyet, vagy felveti a korrupciót, az orosz gyarmattá válás ellen tiltakozik – mondta Orbánnak. Háromszázezer gyerek van, akinek nincs tanszerei az év elején, 50 ezer gyerek kiesett a tankötelezettségi korhatár leszállítása miatt. Egy Szekszárd méretű város tűnik el, mert kilopják önök az egészségügyből a pénzt.

Ki az áruló – kérdezi többször Szabó. Az ő felszólalása alatt is közbebeszélnek. Tiborczot lopással vádolja, felhozza a devizahiteles pereket, a kilakoltatásokat. Majd meg is válaszolja: szerinte Orbán Viktor az áruló, mert a haza érdekei helyett a maga és a haverok gazdagodását tartja szem előtt. Csak a pénz, a lopás és a hatalom érdekli, csak ezért politizál.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője szerint Orbán visszaeső jogsértő. A Sargentini-jelentés rögzíti, hogy Orbán a népakart ellen kormányoz, nem Európa erős embere. Magyarországon már nincs demokrácia – ezt mondta ki az EU. Az MSZP benyújt több törvényjavaslatot, amely alapján újra demokrácia lesz Magyarországon, és el lehet felejteni ezt az uniós eljárást. Tóth szerint össze-vissza beszél, felidézi, hogy három éve azt mondta, Görögországtól el kell venni a határvédelmet, most meg zsoldosokról beszél. Migrációról papol, miközben a migrációt okozó szír vezetőkhöz közeli embereknek ad letelepedési kötvényeket, vagy éppen Putyin köréhez köthetőknek.

Keresztes László Lóránt LMP-s frakcióvezető szerint Orbán kampánybeszédet mondott, és az, hogy a gazdasági adatok sorolása közben elmosolyodott, mutatja, mennyire veszi ezt komolyan. Szerinte ez nem magyar modell, hanem neoliberális gazdaságpolitika. Az EU nem tudta a migrációt a helyén kezelni, de szerinte nem igaz, hogy a migrációt támogató és ellenző erők küzdelme várható, igazi vita nem indult még szerinte a migrációs krízisről. Az igazi kérdés, hogy Európa akar-e és tud-e cselekedni a migrációval kapcsolatban. Szerinte Orbán nem a migrációs krízis megoldásában érdekelt, ezt kampánytémává akarja tenni.

Hozzászólások