Fotó: Kállai-Tóth Anett

Nemcsák Károly templomot épít


Színházat igazgat, a Színészválogatott kapitánya, miközben a színpadon is gyakran találkozhat vele a közönség: Nemcsák Károly hétköznap hivatalnok, szabadidejében futballozik, és mostanság legújabb álmának megvalósításán dolgozik. A Jászai Mari-díjas, érdemes művész lapunknak elárulta: ambíciói arra késztették, hogy templomot építsen szülőfalujában, Mocsolyástelepen, a Bükk hegység ölelésében.

Nemcsák Károly 2011 óta a József Attila Színház igazgatója, s ez idő alatt több szempontból is változásokon ment át az intézmény. Az épület nagyon rossz állapotban volt, a nézőtéri résztől kezdve az öltözőkön át szinte mindent fel kellett újítani.

„Több száz millió forintot fordítottunk a házra az elmúlt évek alatt. A munkák nagyobb részét a főváros segítségével tudtuk elvégezni, de nagyon sok mindent saját erőből és a gazdálkodásunknak köszönhetően valósíthattunk meg. Büszke vagyok a legutóbbi nagy újításunkra: a főbejáraton belépve, az épület bal oldalán kialakíthattunk egy kávéházat” – mondta Nemcsák Károly, aki már belerázódott az igazgatói szerepkörbe, hiszen ahogy mondta: mindig is fontos volt számára a társadalmi szerepvállalás.

„Addig is elég sok dologgal foglalkoztam, míg nem lettem igazgató. A Magyar Színészválogatott kapitánya vagyok 24 éve, ezzel együtt egy nagy hagyományú egyesületet is kaptam, amelynek szervezése az én feladatom. A támogatók megtalálása, a mérkőzések lekötése, a színész kollégáink toborzása mind-mind komoly szervezőmunkát igényel. Továbbá közel 20 évig voltam a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja, később pedig alelnöke. Azonkívül öt éven keresztül működtettük a Színészek Világjátékát. Ilyen értelemben volt már ’előéletem’, a társadalmi szerepvállalás mindig is bennem volt. Látom, hogy a nézőink nagy örömmel jönnek el az előadásainkra; számomra nagyon fontos, hogy mindegyik produkciónkban megjelenjenek az értékek is.”

Nemcsák Károly ma is játszik, ahogy fogalmaz: adminisztrációs munkái mellett terápia számára, ha színpadon állhat. Az igazgatói feladatokon túl pedig újabb és újabb kihívások várnak rá. Most épp egy templom építésén dolgozik, amelynek látványtervét büszkén mutatta meg nekünk.

„Az én szülőfalum Mocsolyástelep, ami egy zsáktelepülés a Bükk-hegységben. Emlékszem, hogy gyerekkoromban az iskolánk funkcionált imateremként. Elhúzták a tanteremben a függönyt, ami mögött egy oltár volt, ott imádkoztunk. A településünknek ugyanis nem volt temploma” – mesélte a művész, akiben két évvel ezelőtt fogalmazódott meg a templomépítés ötlete.

Az épület egy domb tetején áll majd, a falu méltó ékköveként. A színigazgató keresztlánya a Miskolci Egyetemen diplomázott, de mai napig a településen él, és az elsők között támogatta a templomépítés ötletét. Nemcsák Károly elárulta: egyre többen csatlakoznak tervéhez, és reményei szerint már az idén felszentelhetik Mocsolyástelep templomát.

Borsos Zsuzsanna

 

Hozzászólások