Szégyen és öröm

Komoly ítélet született ma az Európai Parlamentben. 2004-es csatlakozásunk óta az első olyan pofon, amelynek valószínűleg következményei is lesznek. Ez azonban nem jár azonnal a szavazati jogunk felfüggesztésével, de ha az Európai Tanács is úgy gondolja – miután meghallgatta a magyar kormány álláspontját -, akkor bizony megállapíthatja, hogy Magyarország megsérti az Európai Uniós értékeket.

Sokan örömködni kezdtek a hír hallatán. Én is. De azt gondolom, erre csak azért van okunk, mert megcsillant a reménye annak, hogy esetleg a magyar kormány, élén Orbán Viktorral, kicsit „magába száll”, és megpróbál legalább javítani a mostani helyzeten.

A másik érzés, ami elfogott a hír hallatán, az a szégyen volt. Hogy Európának fontosabb a magyar demokrácia, mint a magyaroknak. Hogy nekik kell megmozdulniuk értünk. Hogy ott kell, hogy tiszta fejek legyenek azért, hogy minket talán kirángassanak abból a posványból, amibe nyolc éve süllyedtünk.

Sokszor éreztük és érezzük magunkat tehetetlennek. De ez nem ok arra, hogy ugyanabban a dagonyában játszadozzunk még évekig. Mindig kell, hogy legyen remény és szalmaszál, amibe belekapaszkodhatunk. Ezt a szalmaszálat most Európa nyújtotta oda nekünk.

Bánhidi Emese

Hozzászólások