curling

Változik a curling vegyespáros-vb-k lebonyolítási rendszere


Módosították a vegyespáros-világbajnokságok lebonyolítási rendszerét a Curling Világszövetség (WCF) hétvégi, budapesti kongresszusán, melyen újabb négy évre Kate Caithnesst választották elnöknek.

A hazai szövetség (MCSZ) beszámolója szerint eddig nyílt világbajnoki rendszer működött, vagyis bármelyik WCF-tagország nevezhetett az adott év versenyére és a lebonyolításból fakadóan akár meg is nyerhette azt. A jövőben viszont kétszintű rendszer lesz, 20 (kiemelt) csapattal rendezik meg a vb-t, melyen az előző világbajnokság legjobb 16 csapata, valamint a többi nemzetnek is esélyt nyújtó, World Challenge nevű kvalifikációs torna első négy helyezettje vehet részt.

A szakág a phjongcshangi olimpián nyolc csapattal szerepelt, de 2022-ben, Pekingben már tíz páros indulhat.

A WCF hetedik kongresszusán egyhangú szavazással választották újra a skót Kate Caithnesst, aki így harmadik elnöki ciklusát kezdi majd meg.

“Produktív és hasznos kongresszust rendezhettünk Budapesten, amelyért külön köszönet a Magyar Curling Szövetségnek. Eddig és ezután is a fő prioritás az lesz, hogy fejlesszük a curling játékra alkalmas létesítményeket, ebben a vonatkozásban Magyarországnak is szeretnénk még több segítséget nyújtani” – összegzett az elnök.

Új tagország felvételére is sor került, 61.-ként és első afrikai nemzetként Nigéria került a szervezetbe.

A kongresszussal – amint azt a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón Bukta Zsuzsanna elnök elmondta – az MCSZ-nek az volt a célja, hogy megmutassa Magyarországot a sportág külföldi képviselőinek. Hozzátette, hosszú távon szeretnének vegyespáros világ- vagy Európa-bajnokságot rendezni, mert ebben a szakágban már több világbajnoki érmet, köztük aranyat is nyertek a magyar versenyzők.

(MTI)

Hozzászólások