kezcsok

Vona posztja miatt hisztiznek az orbánista nyugdíjasok


Felhördült az Idősek Tanácsa (mely valójában egy kormányzati szerv, aminek Orbán Viktor az elnöke) Vona Gábor Jobbik elnök facebook posztján, és azonnali bocsánatkérésre szólították fel az ellenzéki politikust. Orbán Viktor 60 pluszos „B” közepe megint nem azt nézte, mit írnak, hanem azt, hogy ki. A mára néppártivá duzzadt Jobbik elnöke kénytelen volt később kommentárt írni soraihoz, hogy azok is értsék, miről is értekezik, akik ugyan értenék, csak nem akarják megérteni. Hivatalból…

Íme, Vona vitatott megosztása:

„Nyugdíjas polgárháború lesz?

Először is, a félreértések elkerülése végett, akinek nem inge az alábbi bejegyzés, az ne vegye magára! Őszinte szeretettel üdvözlöm azt a sok-sok nyugdíjas honfitársamat, aki képes a politika manipulációjától függetleníteni magát. Szavazzon bárkire is jó egészséget és sok boldogságot kívánok neki! Viszont van egy olyan folyamat, amit már nem hagyhatok szó nélkül.

Szimbolikus jelenet zajlott le Tusványoson ma. A közönség sorai között Orbán Viktor beszéde alatt füttyögve tiltakozott egy lány, ami szerintem sem volt túl szerencsés formája a tiltakozásnak, de megesik az ilyen. Ami utána jött, az volt a döbbenetes. Az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat. Ajánlom az Index videójának 40. másodperénél a jelenetet, amikor egy szerencsétlen szandis papa sunyin megtapossa a földön fekvő nőt. „Csak egy sorosbérenc!” – gondolhatta.

Azonnal eszembe jutott két ide kapcsolódó emlék a videót nézve. Az egyik a nemzeti ünnepeink, ahol most már rendszeres esemény, hogy hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját.

A másik emlék a múlt heti dunaújvárosi utcai fórumom a piac mellett. Szép számú érdeklődővel sikerült beszélgetnem, de szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt Fideszes nyugdíjas. Húzták maguk mögött a kis bevásárló kosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt.

Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak. Történelmi traumáikra, érzelmeikre játszik a kormányfő, azokat nem feloldva, hanem felszítva manipulálja a nyugdíjasokat. Csak azért mert ott van a legtöbb szavazó. Erre pedig nem mentség, hogy annak idején a másik táborral ugyanezt tették a szocialisták.

Hová tart ez az ország? Nézzünk már körül egy pillanatra, párthovatartozástól függetlenül! Itt nem a fiatalok radikalizálódnak, mint máshol a világban. Nem! A magyar fiatalok elmenekülnek innen. Az itthon maradt szüleik, nagyszüleik pedig egymást eszik keserű lélekkel, a megegyezés és a közös országépítés reménytelenségével.

2018 után ennek is véget vetünk. A történelmi traumákat természetesen nem tudjuk meg nem történtté tenni, az egykori sérelmeket, tragédiákat nem tudjuk eltörölni, az elmúlt, elveszett dolgokat sem tudjuk visszahozni. Három dolgot viszont tudunk: hatni, alkotni, gyarapítani. Mi a gyűlölködés és a manipuláció helyett ehhez ajánlunk szövetséget minden magyarnak:  jobboldalinak, baloldalinak, idősnek, középkorúnak és fiatalnak egyaránt.

Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel!”

Nos, ha nyitott szemmel járjuk az országot, rájövünk, amit most Vona állít, az igaz. Gondoljunk csak a „savas bácsira”, aki oly lelkesen kérdezte a Fidesz ellen demonstráló fiatalokat, hogy „akartok egy kis savat a pofátokba?”, vagy a kigyúrt, kopasz Kubatov – huszárokkal a Választási Irodában haknizó nénire. És sorolhatnánk napestig…

Egy brit barátom említette, hogy Magyarországon – kívülről nézve – egyszerű a képlet. Az ellenzék erejét az értelemvezérelt emberek adják, Orbán hatalmát pedig az érzelemvezéreltek. És ez akár igaz is lehet. A közvélemény kutatások igen jól mutatják, hogy a gondolkodó értelmiség elfordult a Fidesztől, a kormánypárt támogatottságának jelentős részét az érzelmek mentén befolyásolható, ám képzetlen, vidéki ember teszi ki, aki hajlamos elhinni, hogy a golf áramlat lassulásáért is Soros, de minimálisan is Gyurcsány, vagy Vona a felelős. (Itt elnézést kérek azoktól, akik nem szerettek volna egy mondatban megjelenni a másikkal!)

Ezek a szerelmes Orbán-fanok azok, akik Jézusként festik meg a miniszterelnököt, miséket rendelnek érte, és mint a Minionok, vakon követik mindenfelé a vezért. Az érzelmeik mentén. Ők elvannak azzal, ha a vezér gondolkodik, nekik erre nincs szükségük. Teszik, amit mondanak nekik. Persze, a szerelmes agy hagy némi teret szervilizmusnak, van, hogy önállónak tesznek a vezérért. Ennek eklatáns példája a tusványosi hajtépés is, mikor úgy érezték, ki kell állni, meg kell védeni ŐT!

A legfájóbb az egészben az, hogy mindezek fényében Vonának még ki kell állni, és meg kell magyaráznia szavait. Neki kell elmagyaráznia, hogy nem a nyugdíjasokkal, mint népcsoporttal van a baja, hanem azzal, hogy egyesek önös politikai érdekeik mentén manipulálják őket, hergelik azok ellen, akik nem vallanak velük egy nézetet. El kell magyaráznia azt is, hogy tettlegességig fajuló megosztottság árt a társadalomnak, árt nekünk, magyaroknak.

Persze, tudják „ők” is, hogy a pártelnöknek igaza van, de „nehogymá”!Az ukáz amúgy is, hogy Vonát és pártját le kell mocskolni a sárga földig, nehogy véletlen megnyerjék a 2018-as választásokat! „Hát, miket beszél az az ember?” Ilyeneket mond, hogy „elszámoltatás, meg az ellopott pénzek visszaszerzése”? Jaj, jaj és megint, jaj! Arra azonban nem figyelnek, hogy velük kapcsolatban mit írt.

„A Jobbik 2018-ban kormányra kerülve biztonságot és békét biztosít majd a szép korúaknak. Béruniós kezdeményezésünk nemcsak a magasabb béreket, de a magasabb nyugdíjakat is garantálja. 40 évnyi munkaviszony után a férfiak számára is biztosítjuk a nyugdíjba vonulás lehetőségét. A rokkantsági és a korai nyugdíjaztatás kapcsán történt kormányzati túlkapásokat újra fogjuk vizsgálni. A nyugdíjemelés mértékét differenciálttá változtatjuk, ezáltal is segítve a kis- és közepes nyugdíjakon élők életét. Csökkenteni fogjuk a nyugdíjas-kosárba tartozó termékek forgalmi adóját. Az időseket sújtó közbiztonsági problémákat fel fogjuk számolni. Az egészségügyi ellátást hatékonyabbá és gyorsabbá tesszük. Új gyógyszer-támogatási rendszert vezetünk be, ezzel is segítve a krónikus és tartós betegséggel küzdők gyógyulását. Nagyon sok olyan feladat van tehát, amely higgadt és konstruktív vitát kíván majd tőlünk a jövőben.” Az érzelmek mentén felhergelt nép igen hamar megosztottá válik, és minimálisan is kettészakad. Látjuk ezt minden nap, bármerre járunk az országban. Barátságok, sőt, házasságok mentek tönkre a politika miatt, és ennek csak „ők” a nyertesei, mi, a nép csak a vesztesek lehetünk.

És vagyunk is…

„Fegyver csörög, haló hörög,

A nap vértóba száll,

Vérszagra gyűl az éji vad:

Te tetted ezt, király!”

 

Kiskunhír kérdezi:

A gondolkodó értelmiség hatalmas tömegekben hagyta el a Fideszt, és személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt. Az ember azt hinné. ők most párt nélkül bolyongnak a világban, de “úgy kell nekik, miért tértek le az útról, miért hagyták el a jobboldali konzervatív értékrendet”. Biztosan ők tértek le az útról? Az nem lehet, hogy ők ott vannak, ahol mindig is voltak, és a Fidesz folytatja a keringését elliptikus pályán, elhagyva mindazokat, akikhez akkor csatlakozott, amikor elhagyta a liberális világot? Vajon íródik már egy könyv, egy magyar politikus harcáról?

Hozzászólások